top of page

Privacy by Design (deel 3): Privacy geïntegreerd in het ontwerp

Bijgewerkt op: 17 feb. 2020

Deze blog maakt deel uit van een blogserie over Privacy by design. Vandaag kijken we naar het derde principe: Privacy embedded into design – privacy wordt een essentieel deel van de kernfunctionaliteiten.

Veel ontwikkelaars willen ervoor zorgen dat de kernfunctionaliteiten van de software adequaat werken. Soms is het zo dat het beschermen van gegevens daarna pas van belang is. Privacy moet van het eerste ogenblik op het radarscherm van de software zitten.

In de praktijk: Embedded Help

Onze embedded help is een voorbeeld van het integreren van privacy in het ontwerp. De in-software help vervult een belangrijke rol in de redesign van onze software. Deze help is er om nieuwe gebruikers op weg te helpen met de software of nieuwe functies aan bestaande gebruikers te laten zien. In onze online help verwijzen we regelmatig naar privacy en Wbp issues als het aankomt op persoonsgegevens.

Nieuwe gebruikers krijgen een online tour dat direct begint bij de eerste keer dat er ingelogd wordt. Ook als een gedeelte voor het eerst wordt bezocht krijgt een gebruiker de optie om eerst uitleg te krijgen over dat gedeelte van de software. Hierin wordt er op meerdere momenten expliciet aandacht geschonken aan de privacy van gebruikers bij het invoeren van persoonsgegevens (bijv. Let op: dit gaat om gevoelige gegevens ivm Wbp, ga daar zorgvuldig om. of Tip: als je je werkplaats voor een tijd verlaat log dan uit de software om te voorkomen dat iemand zonder toestemming persoonsgegevens kan inzien).

Hiermee helpen we gebruikers om bewust te zijn over wat ze wel of niet moeten invoeren in de software als het gaat om persoonsgegevens.

bottom of page