top of page

Wat doe je met Brexit voor de AVG?

Bijgewerkt op: 28 feb. 2020

Het Haga Ziekenhuis in Den Haag ontving al een boete van €460.000,- door het gebrek aan goede beveiliging.


Ook in Oostenrijk (camera openbare weg) en Portugal (ziekenhuis) zijn de eerste boetes al uitgedeeld. Hoe voorkom je dat ook jouw organisatie straks voor grote boetes komt te staan?


Nu Brexit dan toch echt in gang is gezet, is het belangrijk te onthouden dat het Verenigd Koninkrijk straks niet meer bij de Europese Unie hoort. Worden jullie ledengegevens in het Verenigd Koninkrijk bewaard? Volgens de regelgeving van de AVG zou dat geen voldoende waarborging zijn. Aan het einde van het jaar wordt de Brexit uitgevoerd. Zorg dus dat de gegevens op orde zijn voor het einde van 2020. Daarna blijft het natuurlijk een terugkerende zaak om in de gaten te houden.


In dit artikel:


1. Case leverancier onderzoek: XLCubed

2. Wat als andere landen uit de EU stappen?

3. Hoe helpt Data Pro om boetes te voorkomen?

1. Case leverancier onderzoek: XLCubed


Gebruikt jouw organisatie ook XLCubed? Een aantal van onze klanten gebruiken XLCubed. Waar slaan zei hun gegevens op? XLCubed is immers een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk en met de Brexit zouden gegevens straks buiten de EU staan, indien de servers daar staan.


Na onderzoek bleek echter dat XLCubed de data ofwel via leveranciers in Nederland host, ofwel de data bij klanten zelf host. De persoonsgegevens staan dus nog steeds in Nederland.2. Wat als andere landen uit de EU stappen?


Wellicht komt er een Grexit of een Frexit in de toekomst. Dit vormt bij Korèn geen probleem, aangezien al onze data in Nederlandse data centra staan. Het kan zeker waardevol zijn om zelf ook bij iedere leverancier waar leden of gebruikersgegevens opgeslagen zijn, te kijken of dit binnen de EU, of beter nog, binnen Nederland staat.


Controleer het bij je leveranciers.3. Hoe helpt Data Pro om boetes te voorkomen?


Er is natuurlijk geen vervanging voor goed en veilig databeheer in het voorkomen van AVG boetes. Bij Korèn hebben we ervoor gekozen om hier vroeg en snel op in te springen en zo waren we de eerste (met een paar andere bedrijven) die Data Pro gecertificeerd zijn. Data Pro certificering is door het AP geaccepteerd als voldoende dekkend met betrekking tot AVG (zie staatscourant).Behalve Data Pro, heeft Korèn ook een AVG module en die maakt het mogelijk om het recht van inzage en recht op vergetelheid met een druk op de knop mogelijk te maken. Dit maakt AVG implementatie makkelijker dan ooit.


Zo kan jouw bedrijf AVG processen versnellen en de boetes voorkomen.


Nog geen Korèncrm? Vraag het direct aan.---


Mocht je al wel Korèncrm hebben en ook de AVG module willen gebruiken, neem direct contact op.

Comments


bottom of page