top of page

Functionaris voor de Gegevensbescherming

Bijgewerkt op: 17 feb. 2020

 Functionaris voor de gegevensbescherming

Het is vanaf 25 mei 2018 straks een verplichting in een aantal situaties. Iedere organisatie die persoonsgegevens verwerkt onder bepaalde omstandigheden moet straks een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG), ook wel Data Protection Officer genoemd, aanstellen. Wat houdt dit in? Wij hebben enkele handige links op een rijtje gezet zodat je weet wat dit inhoud en wat je als organisatie eventueel voor actie moet ondernemen. Heb je zelf nog handige tips of links, geef ze aan ons door in een comment hieronder of stuur ons een mail dan voegen we je tip/link toe.

  1. Handige online check van brancheorganisatie Nederland ICT om te zien of je organisatie een FG nodig heeft.

  2. Vanuit de E.U. Artikel 29 Werkgroep de FAQ ten aan zien van de AG (hier Data Protection Officer/DPO genoemd)

  3. Hier krijg je een goed overzicht over wanneer het in mei 2018 wel en niet verplicht is om een FG aan te stellen.

  4. Infopagina van de Autoriteit Persoonsgegevens zelf met een beknopt overzicht van o.a. de taken, eisen en bevoegdheden mbt een FG.

  5. Deze website geeft goed weer wat de voordelen zijn van het aanstellen een FG.

  6. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft twee inhoudelijk sterke handreikingen gepubliceerd, één over de rol en taken van de FG en één andere over de positionering van de FG. Hoewel de handreikingen natuurlijk zijn toegespitst op gemeentes is het ook zeker de moeite waard om door te nemen met name op gebied van de onafhankelijkheid van de FG.

  7. Lees de factsheet van ICTRecht over de AVG (Algemene Europese Verordening Gegevensbescherming) in het algemeen.

Wanneer is het verplicht?

Kort samengevat is het in deze gevallen verplicht:

1. Voor overheidsinstanties (met uitzondering van de rechterlijke macht)

2. Organisaties waar het vanwege de aard van de verwerking van persoonsgegevens verplicht is. Denk hierbij aan het regelmatig en structureel observeren van data mbt betrokkenen.

3. Bij grootschalige verwerking van bijzondere (en strafrechtelijke) persoonsgegevens; Hieronder vallen onder anderen politieke voorkeur, seksuele geaardheid, ras en gezondheidsinformatie.

Comments


bottom of page