15 Gratis online tools & tips voor ledenverenigingen

Als ledenorganisatie wil je onnodige kosten besparen en je middelen nuttig inzetten. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om met gratis online tools veel gedaan te krijgen. Je budget hoeft je niet te beperken. Hier zijn onze 15 gratis software tips voor verenigingen en ledenorganisaties: 

 

#1: Digitale mailingen
Gebruik Laposta, een nederlands alternatief voor Mailchimp, voor je mailingen! Je kunt met dit programma je mailingen professioneel eruit laten zien en ook rapportages over je mailingen binnenkrijgen. Hiermee kun je gratis tot 2000(!) relaties mailen en 12000 nieuwsbrieven per maand versturen. Doen!

#2: Boekhouding
Er zijn diverse boekhoudapplicaties waar je gratis van gebruik kunt maken. Neem eens kijkje bij Money Plus Sunset van Microsoft of de open source GNU Cash. Probeer het uit!

#3: Gratis ledenadministratie software
Voor kleinere verenigingen met minder dan 500 leden is er onze eigen gratis ledenadministratie software Korèn Free. Nergens krijg je zoveel functionaliteit gratis als ledenadministratie. Ledenorganisaties kunnen per jaar 1000 x factureren/incasseren hiermee! 
UPDATE: we ontwikkelen momenteel een nieuwe versie en daarom geven we op dit moment geen nieuwe omgevingen uit. Wel kun je alvast een nieuwe omgeving reserveren (via de link hierboven), dan krijg je bericht als deze beschikbaar is.

#4: Top software als donatie
Techsoup heeft een donatieprogramma waarmee ze gratis of tegen een zeer lage prijs verenigingen en stichtingen toegang geven tot producten van IT-leveranciers zoals Adobe, Cisco, Microsoft, Symantec, Google en anderen. Kijk op hun website wat de voorwaarden zijn. Mooie organisatie!

#5: Project management en to do list
Ben je met meerdere mensen bezig in een project of wil je op een overzichtelijke wijze een to do list bijhouden dan is onze tip Trello. Eenvoudig in gebruik, binnen 5 minuten kun je aan de slag in tegenstelling tot complexere tools. Echt een aanrader!

#6: Rechtenvrije afbeeldingen
Je hebt een mooie website maar te weinig budget om kwalitatieve foto's te laten maken. Kijk op de volgende websites om aan gratis rechtenvrije foto's te komen: Pixabay. Sla je slag!

#7: Gratis alternatief voor photoshop
Je wilt graag plaatjes op maat maken voor je website of voor op sociale media. Alleen je hebt niet genoeg budget voor Photoshop en/of je hebt niet de know how in huis om dit te doen. Gebruik dan eens Canva, eenvoudig in gebruik met goede resultaten en gratis!

#8: Infographics voor je website en sociale media
Infographics doen het goed! Maar heb je niet zelf de skills of tools om deze te generen? Ga dan naar Piktochart en maak de mooiste infographics voor op je website en social media kanalen. Het is zo makkelijk!

#9: Hou de tijd in de gaten
Met Toggl hou je bij hoeveel tijd je besteed aan projecten, vergaderingen en andere werkzaamheden. Zo krijg je goed inzicht in waar het merendeel van je tijd naar uit gaat en kun je waar nodig bijsturen.

#10: Virusscanner
Een goede virusscanner is eigenlijk allang onmisbaar. Onze tips zijn Kaspersky en AVG. Download een hiervan direct en surf veilig verder!

#11: Online storage
Tegenwoordig ontkom je er niet aan om je bestanden op te slaan in de cloud. Het voordeel is dat je bestanden online overal en ten alle tijden beschikbaar zijn. Als ze op je pc staan en je hebt geen (recente) backup kan het zomaar zijn dat je na een computer crash of een hack (bijna) alles kwijt bent.  Dropbox en Google Drive zijn de bekendste maar er zijn er nog veel meer.

#12: Grote bestanden online delen
Je wilt foto's van een evenement voor leden met alle leden delen maar de bestanden zijn te groot voor een mailtje. Geen probleem! Gebruik voor het verzenden van bestanden onder de 2 GB Wetransfer. Iedereen krijgt de link in zijn of haar eigen email en kan zelf de foto's downloaden.

#13: Online marketing
Met SUMO kun je eenvoudig meer uit je website halen met allemaal tools waardoor potentiële leden eerder lid worden of mensen zich aanmelden voor je nieuwsbrief. Je kunt ook zien waar bezoekers van je website het meest in geïnteresseerd zijn met de Content Analytics tool en de Heatmap. 

#14: Prik met een groep eenvoudig een datum
Als je met een grotere groep wilt afspreken is het vaak lastig om rekening met alle agenda's te houden. Datumprikker is voor veel mensen onmisbaar geworden als het gaat om afspreken met een grotere groep. Hierdoor kun je de beste of minst slechte optie selecteren.

#15: Encryptie voor je pc
Gebruik encryptie op je laptop/pc. Hiermee voorkom je dat bij diefstal van je computer er misbruik gemaakt kan worden de (persoons)gegevens erop. Een gratis encryptie tool die wij aanraden is Veracrypt. Lees hier meer online security tips.

 

Als we nieuwe handige tools vinden zullen we deze blog updaten daarmee. Heb je ook gratis tips? Laat het ons weten via een mailtje naar info@koren.nl.